top of page
  • Marta Dušková

Jak postupovat po opadnutí vody?

Charita České republiky zveřejnila na základě doporučení odborníků podrobný a praktický návod, jak postupovat po opadnutí vody a na co si dát pozor.

Praktický průvodce – základní doporučení:

  • Po evakuaci se domů nevracejte, dokud situaci nepřekontrolují odborníci, například statici nebo způsobilí pracovníci obce. Můžete tak předejít zbytečnému riziku, že se stav budovy zhorší nebo že se při vstupu do nestabilní stavby zraníte.

  • Nepijte vodu z místních zdrojů, dokud nebude schválena hygienikem. Povodně často kontaminují studny a vodovody.

  • Po vstupu do domu či bytu zkontrolujte stav potravin, které skladujete.

  • Nezapomeňte ani na dezinfekci prádla.

  • Myjte si často a pečlivě ruce.

  • Při úklidu používejte ochranné prostředky a následně si dezinfikujte ruce. Voda, která po povodních zůstane, je znečištěná a může být zdrojem infekcí.

  • Při prvních příznacích onemocnění, jako jsou bolesti břicha, průjem, zvracení či zvýšená teplota, kontaktujte lékaře a informujte ho, že jste pobývali v prostředí postiženém povodněmi.

  • Pokud najdete uhynulá zvířata, přivolejte hygienika, aby zajistil bezpečnou likvidaci.

  • Veškeré škody si pečlivě zdokumentujte pro pojišťovnu. Fotografie a videozáznamy budou důležité pro případné náhrady škod.

Potraviny

Při manipulaci s potravinami buďte obezřetní a vždy myslete především na své zdraví! Všechny potraviny, které přišly do kontaktu se znečištěnou vodou (s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu), by měly být zlikvidovány. A to včetně ovoce a zeleniny ze zahrádky. Ani chlazené potraviny, které byly ponechány nad teplotou 6 °C déle než 4 hodiny, nebo mražené potraviny, které roztály a byly v tomto stavu déle než 2 hodiny, nejsou bezpečné ke konzumaci.

Konzervy lze jíst pouze tehdy, pokud jejich obal není poškozen, a je nutné je důkladně očistit a dezinfikovat. Pijte pouze zdravotně nezávadnou vodu, a pokud si nejste jistí, raději sáhněte po vodě balené.

Důležitá je také hygiena – před přípravou jídla a po manipulaci s potravinami si vždy pečlivě myjte ruce, případně používejte dezinfekci s obsahem alkoholu.

Pokud máte pochybnosti o nezávadnosti potravin, je lepší je vyhodit, než riskovat své zdraví.

Úklid domu

Při úklidu domu po povodních je kvůli riziku infekce nezbytné dodržovat zvýšené hygienické standardy. Otevřete okna a dveře, aby mohl dovnitř proudit vzduch, a odstraňte všechny zvlhlé materiály, jako jsou omítky, tapety nebo interiérové vybavení, které mohou být zdrojem šíření plísní. Bahno a nečistoty je nutné důkladně omýt čistou vodou a mechanicky odstranit. Při jakékoliv práci s povodňovou vodou používejte ochranné pomůcky, včetně gumových rukavic, nepromokavé obuvi a případně respirátoru.

Povodňová voda může obsahovat nebezpečné látky, a dokonce i drobné poranění kůže může vést k nákaze, proto se vyvarujte přímého kontaktu s vodou. 

Dezinfekce povrchů by měla být prováděna přípravky na bázi chlóru, které by měly působit alespoň 30 minut nebo zaschnout. Nezapomeňte opláchnout pitnou vodou vše, co přichází do kontaktu s potravinami, zvířaty nebo dětmi, například nádobí, misky pro zvířata nebo hračky. Nezapomeňte ale ani na sifony a žumpy.

Jak správně používat vysoušeče

Aby bylo fungování vysoušečů efektivní, je potřeba dodržet několik zásad. Před samotným vysoušením je nutné důkladně odstranit veškeré nečistoty a vlhké materiály, včetně omítek a výmalby, které by zamezovaly přirozenému odpařování vlhkosti ze zdiva. Místnost by měla být utěsněna, aby se zabránilo přístupu vlhkého vzduchu zvenku.

Vysoušeče musí pracovat nepřetržitě, a to nejméně 3–4 dny v jedné místnosti, aby došlo k efektivnímu odpaření vody ze zdiva. Jakékoli větrání během vysoušení je nevhodné, protože narušuje celý proces a je jen zátěží na spotřebu energie.

Nezapomínejte průběžně provádět měření vlhkosti, aby bylo možné správně určit, kdy je vysoušení dokončeno. V případě podsklepených domů se doporučuje začít právě sklepními prostory, čímž se sníží vzlínání vody do vyšších pater.

Sanace studní

Sanace studní po povodních je zásadní pro zajištění bezpečnosti pitné vody, protože i studny, které nebyly přímo zaplaveny, mohou být kontaminovány. Studnu však čistěte až po ustálení hladiny podzemní vody.

Pokud nebyla studna povodní přímo zasažena, ale došlo ke změně barvy, chuti, pachu nebo zákalu vody, nebo se hladina vody mimořádně zvýšila, je potřeba vodu odčerpat, dokud se nevrátí do původního stavu. Poté by měla být provedena šoková dezinfekce chlorovými přípravky, které musí působit alespoň 12 hodin, a následně se voda částečně odčerpá.

Pokud byla studna přímo zaplavena, je nezbytné ji mechanicky očistit od nánosů bahna a ujistit se pomocí svíčky, že v ní není nahromaděný oxid uhličitý. Je-li vše v pořádku, proveďte dezinfekci stěn a dna, včetně vyměnění pokryvu dna, a znovu ji naplňte čistou vodou. Před použitím vody pro pitné účely je nutné provést laboratorní rozbor, aby byla ověřena její kvalita. Během všech těchto kroků je nezbytné používat ochranné pomůcky a dbát na bezpečnost, zvláště při práci v těsné blízkosti studny.


 

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page