top of page
  • Marta Dušková

Jaké změny budou zakotveny v novele školského zákona?

Vláda schválila ve středu 2. října novelu školského zákona, která přinese zásadní změny v systému vzdělávání.

Výčet klíčových změn:

1)    Upraven bude systém financování regionálních škol, která zohlední práci škol, kde se děti vzdělávají ve specifických podmínkách, například se sociálním znevýhodněním.

2)    Bude regulován růst počtu hodin výuky a přímé pedagogické činnosti financované státem. Nařízením bude moci vláda stanovovat maximální počet hodin pro školy za daný kalendářní rok a rychleji reagovat na případné zvýšení.

3)    Výrazně se zlepší postavení psychologů a speciálních pedagogů. Podle novely zákona by měli být k dispozici dětem na všech základních školách.

4)    Pro školní pedagogicko-psychologické poradny se zavádí spádovost, které budou poskytovat služby podle jasně daných pravidel.

Návrh zákona stanovuje povinnost mateřských, základních a středních škol poskytovat poradenské služby. 

“Dnes schválená novela školského zákona napravuje nedostatky systému financování regionálního školství zavedeného v roce 2019, který přiděloval všem školám stejné prostředky bez ohledu na to, jak náročnou práci dělají. Nově zavádíme tzv. indexaci škol, která umožní na základě měřitelných parametrů zohlednit práci škol, které se věnují například dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí nebo naopak mimořádně talentovaným dětem,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek.

 

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page