top of page
  • Marta Dušková

Neratovický kostel by měl stát během tří let

Začátku stavby kostela Nejsvětější trojice v Neratovicích požehnal ve středu 18. září pražský arcibiskup Jan Graubner. Návrh kostela připomíná Noemovu archu a součástí návrhu architekta Zdeňka Fránka bude i komunitní centrum kardinála Berana, které je určeno široké veřejnosti jako místo setkávání a pořádání kulturních akcí. Oficiálními patrony projektu je europoslanec Tomáš Zdechovský a režisér Jiří Strach.

Pražský arcibiskup Jan Graubner ve středu požehnal a poděkoval i místním hasičům z SDH Libiš a popřál jim hodně sil v této nelehké době povodní.

Za stavbou stojí Nadace neratovického komunitního centra. Generálním dodavatelem stavby je mezinárodní stavební skupina HSF System z holdingu PURPOSIA Group.

„Základní kámen byl požehnán již v roce 1991, kdy se po převratu obnovily snahy o postavení kostela z 50. let,“ vysvětluje předseda správní rady nadace a neratovický farář Peter Kováč. „Projekt byl ale poté zastaven. Základní kámen, který bude do stavby vložen, tak bude doplněn z druhé strany novým textem připomínajícím důležitý milník na cestě k realizaci. Kámen pak bude do stavby zasazen tak, aby obě jeho strany byly viditelné.“

Nový kostel a fara budou postaveny na geologicky rozmanitém a rozsáhlém pozemku s charakterem biotopu na hranici měst Neratovice a Libiš. Zatím v Neratovicích kostel chybí a lidé mohou využívat jen malou kapli, která je v soukromém vlastnictví nebo malý kostelík v sousední vesnici Lobkovice. Záměr vystavět v Neratovicích nový kostel se vyvíjel dlouho, svého uskutečnění by se měl dočkat v následujících třech letech.

Kultivace prostoru pro nový kostel z roku 2018

Náklady na hrubou stavbu jsou dle smlouvy 204 406 807,99 Kč včetně DPH. Tato částka bude hrazena převážně ze dvou zdrojů: ze současného nadačního jmění a z darů dárců, které dnes už činí téměř čtyři miliony.

Použité fotografie Nadace neratovického komunitního centra a archiv Marta Doležalová, Libiš

 

3 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page