top of page
  • Marta Dušková

Vyroste pod Řípem nové město?

Vysokorychlostní trať z Prahy do Drážďan se má začít stavět za tři roky a součástí bude i terminál pro rychlovlaky u Roudnice nad Labem. Mimo jiné zde vyroste parkoviště pro tisíce aut. Města v blízkosti terminálu se obávají nekontrolovaného rozvoje a kolem Řípu by mohl rychle vyrůst nový satelit hlavního města.

Koridor D8, což je spojení 35 obcí v širším okolí dálnice D8, se právě kvůli VRT sešel v pondělí 23. září mimo jiné i s ministrem dopravy Martinem Kupkou.

Koridor zveřejnil shrnutí zásadních výstupů z jednání, o většinu z nich dlouhodobě usiluje:

1) Nabídka memoranda o právech & povinnostech Ministerstva dopravy, Správy železnic, Ředitelství silnic a dálnic, krajů a obcí.

Výrazně se tím zlepší koordinace a předvídatelnost v území.

2) Transparentní vypořádání připomínek.

Bude jasně dohledatelné, jak bylo s podněty obcí naloženo.

3) Územní studie regionu Podřipska i v Ústeckém kraji (po vzoru obdobné studie v kraji Středočeském). V tomto bodě budeme trvat na aktivní roli kraje-pořizovatele a jeho nezávislosti na investorech.

4) Aktivní účast projektantů při projednávání na obcích.

Zajistí, že projektanti dostanou vše “z první ruky” a nedojde ke zkreslení informací.

5) Platí hlukové limity před navýšením (60/50 dB pro rozšíření D8 a 55/50 dB pro VRT). Příprava staveb začala podle starých limitů a bude tak i pokračovat.

Obcím okolo D8 vadí i souběh rozšiřování dálnice a projektu VRT. Z jedné strany dálnice a z druhé VRT. Projekt rozšíření dálnice D8 na šest pruhů mezi Zdiby a Novou Vsí se pravděpodobně dotkne současných protihlukových stěn, rozšíření dálnice se týká čtyř metrů na každé straně.

„O současné stěny jsme usilovali 25 let,“ připomněl starosta Nové Vsi Lukáš Jansa. „Stále jsem nepochopil, zda o ně teď přijdeme,“ konstatoval a dodal, že tvrzení ohledně pozitivního vlivu širší dálnice je „nehoráznost“.

Samotnou potřebnost rozšíření dálnice zpochybnila starostka Zdib Eva Slavíková:

„Z modelů vyplývá, že v úseku Úžice – Nová Ves nebude šest pruhů potřeba ani za 34 let. Lokalita je tam už nyní přetížená, starostové tam bojují hlukem. Chceme prověření, zda tam veřejný zájem skutečně převyšuje zájem na ochraně prostředí a veřejného zdraví,“ uvedla Slavíková s tím, že výstavba okolo D8 by se měla lépe koordinovat a ušetřené peníze dát místo dálnice do jiných druhů dopravy.

Města a obce podél dálnice D8 jsou znepokojeny průběhem příprav stavby nového úseku vysokorychlostní trati, která spojí Prahu s Drážďany. Stavba prvního úseku VRT Podřipsko je plánováno na rok 2027 a dosud nebyla zpracována ani studie vlivu na životní prostředí. Není to přitom první stavba, která region zatíží, koridor pro rychlovlaky má podle projektu vést v délce asi 25 kilometrů podél dálnice D8.

Koridor D8 se snaží sledovat nejen veřejný zájem, ale také aktuální potřeby a obavy lidí, kteří už v daném území žijí. Zapojení místních komunit, naslouchání jejich obavám a aktivní dialog jsou klíčové pro dosažení rovnováhy mezi rozvojem infrastruktury a zachováním kvality života obyvatel.

 

Zdroj informací

Úvodní foto

Terminál VRT Roudnice nad Labem, vizualizace.

Pramen: Správa železnic/Rusina Frei architekti

 

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page